Dumitru Cotruță. Depanatorul radio-tv
„Eu mă amuz când vin oameni și încep să-mi explice una, alta. Măi tăticu, eu sunt atât de versat în treburi d’astea, că n-am nevoie de nicio explicație.”
Am 73 de ani …, anul ăsta fac 74, așa, deci fac treaba asta … deci, ce se întâmplă, eu sunt inginer electronist și nu m-am ocupat de depanare radio-tv. Eu am făcut electronică, cercetare, proiectare pentru centrala de la Cernavodă, am lucrat în cercetare pentru lucrări de fizică nucleară, de fuziune nucleară, cercetări de optoelectronică, deci de infraroșu. Am lucrat în radar, deci stație radar, cercetare științifică pentru stație radar. Deci, treaba asta o fac ca profesie efectivă de când am ieșit la pensie. Și asta s-a întâmplat în 1996, am ieșit la pensie, dar de radio … aici am atelierul acesta din anul 2000. Am mai lucrat încă un an așa la o firmă care făcea reparații radio-tv și eu lucram pe teren. Dar atelierul meu aici îl am din 26 septembrie 2000. Deci, ca profesie ce să zic, toată viața am făcut câte ceva, dar sporadic, în afara orelor de serviciu. Dar niciodată nu m-am lăsat. Și asta s-a întamplat din anul 1967, de atunci lucrez și această meserie.
Atelierul ăsta e. Domne, ne rezumăm la ceea ce ni se pune la dispoziție. Un spațiu mai mare mare ar însemna cheltuieli mai mari, deci chirie mare, cheltuieli mai mari și nu prea îți poți permite să faci așa ceva. Și, prin urmare, ăsta este un spațiu închiriat de la Administrația Fondului Imobiliar, care aparține de Primăria capitalei … o casă naționalizată și și așa chiria e destul de mare pentru ceea ce mi se oferă: n-am căldură, spre exemplu.
Înainte de facultate am făcut o școală militară superioară de ofițeri, 4 ani, radio-locație, deci radar. Și acolo am prins bazele electronicii, pentru că acolo făceam cursuri de electrotehnică, radio-tehnică, tehnica impulsurilor, emițătoare și receptoare de radio-locație și de radio, sisteme de indicare, deci de afișare a informațiilor pe ecranele radar, de urmărire automată și așa mai departe, deci … automatică, bineînțeles. Acolo am făcut timp de 4 ani atât baza teoretică, cât și practică: ore de laborator, practică oe stațiile radar. Această școală militară superioară era echivalentă cu 3 ani de electronică, pentru că noi făceau cursuri după program de învățământ aprobat de Ministerul Învățământului și cu profesori universitari. Deci tot ce se făcea la Politehnică făceam și noi la această școală.
Deci am făcut această școală la Brașov, după care am lucrat 10 ani ca ofițer pe stație radar, ofițer tehnic. În acest interval de timp am completat cei 3 ani de facultate pe care îi aveam, cu încă 3 la seral. Așa era, deci școală militară superioară însemna învățământ superior militar în domeniul ăsta. La noi electronică, la tanchiști mecanică, artileriști tot mecanică, nu? Și așa mai departe. La noi a fost 3 ani de electronică și am continuat cu alți 3 ani la seral și am luat diploma de inginer. După aceea am fost detașat de la Ministerul Apărării Naționale la Comitetul de Stat pentru Energia Nucleară. Și acolo am lucrat la proiectare pentru centrala nucleară de la Cernavodă 1, deci unitatea I.
Deci din 1977 am fost detașat acolo la Comitetul de Stat pentru Energia Nucleară și am lucrat până în 1984 la proiectare tot specialitatea mea, electronică … așa, electrotehnică, pentru că am lucrat și pentru alte obiective nucleare, nu numai pentru cele centrale, mai făceam proiecte și pentru altele. Din ’84 până în 1992 am lucrat la cercetare, cercetări de fuziune nucleară: plasmă, plasmă fierbinte, fuziune nucleară, nu fisiune, ci fuziune. Asta înseamnă atomii grei ai hirogenului, care sunt deuteriu și tritiu, prin supunerea lor la condiții extreme de presiuni și temperatură se unesc și formează atomi mai grei și eliberează energia de legătură dintre componentele atomului, adică ale nucleului. Și în felul ăsta se eliberează energia nucleară de fuziune. Și acolo am lucrat la Măgurele, la Institutul de Fizica Atomică, cum îi zice acuma, atunci îi zicea Comitetul de Stat pentru Energia Nucleară și, de fapt, am lucrat în cadrul Comitetului de Stat pentru Energia Nucleară, care era un fel de minister, am lucrat la Institutul de Fizică și Tehnologia Aparatelor cu Radiații, laboratorul plasmă și optică, colectivul Plasme dense magnetizate. Cercetări de fuziune foarte avansate. Acum, intrând pe internet și văzând ce fac diverse institute și universități din lume, îmi dau seama că la vremea aceea erau cercetări fundamentale și cu caracter aplicativ de nivel foarte ridicat, mai ales pentru o țară ca România, era foarte ridicat. Și eu personal am lucrat în cadrul acestui colectiv la realizarea unei instalații de cercetare de plasmă focalizată, îi spunea Plasma focus. Am făcut toată partea de comandă a acestei instalații de cercetări, așa, și care avea o cameră de comandă cu pupitru de vreo 10 metri lungime, tot felul de chestii. Am lucrat la această instalație din 1984 până în 1992, să o realizăm, să o punem în funcțiune, să o exploatăm în condiții de maximă siguranță pentru oameni și pentru mediu, pentru că descărcările de plasmă, vă spun că produceau 1 milion de amperi pe puls, deci 20 000 de volți în interval de 2 microsecunde produceau un megaamper pe un puls. Acest gradient uriaș, de la 0 la 1 milion de amperi, într-un interval de 2 microsecunde, producea un câmp magnetic extraordinar de puternic, astfel încât, dacă el nu era controlat, o sârmă care atârna undeva … în acea sârma se inducea în acest interval de timp 10 000 de volți. Deci, un om care s-ar fi aflat accidental acolo …, dar n-avea cum să se afle, pentru că erau niște măsuri de siguranța extrem de dure. Am lucrat personal la această aplicație, am fost înscris la doctorat pentru această instalație, având ca temă această instalație, dar m-am retras și n-am mai aplicat, considerând că era prea târziu ca vârstă pentru mine să mai fac.
Interviu realizat în februarie 2015. Atelierul lui Dumitru Cotruță se găsește pe Str. Lânăriei 73A, la un pas de stația de metro Tineretului.
………………………………………
(Interviul integral urmează să fie publicat în volumul „Vechi meserii urbane. Meserii rare în orașul de azi”)
Sanatate si viata lunga !
Buna ziua.am un tv sony trinitron 72 diagonala.l-am cumparat de pe net.ce problema are,are umbre la scris la persoane rosii in dreapta,are culori bune,sa fie de la tub?.o zi buna
Buna ziua. Puteti sa ii faceti o vizita Dl. Cotruta, sigur va poate ajuta cu un sfat.
Buna ziua ma puteti ajuta cu trasul in banda pentru un radio SELENA B215 ma interesa sa functioneze pe banda AM Programele 1 si antena satelor.
O completare mica: am fost acolo, l-am gasit pe Dl. Cotruta, dar adresa era – pe cuvant – Lanariei 73A. Chiar ma uitam pe partea cu numerele pare, dar e la impare. Scrie pe gard reparatii televizoare etc. si are si un anunt cu trasul de casete video pe DVD.
Va multumesc. Este posibil sa fi notat eu gresit.
Impresionant.
Felicitari si multi ani inainte !
Respect,
Constantin
Buna Seara, am un radio Philips D2999 din 1985 care are nevoie de o reparatie. Pot pune la dispozitie si cartea service cu schema. Credeti ca ma puteti ajuta ?
Buna seara. Puteti sa mergeti la Dl. Cotruta, sunt convins ca va poate ajuta.
un nr. de telefon nu aveti?Multumesc.
Bună ziua. Nu am acordul domnului Cotruță să-i public numărul de telefon. Îl găsiți la adresa menționată în articol.
Buna ziua, am o schema de un amplificator final cu 2 MOSFET-uri. Problema este ca finalii tind sa se ard foarte rapid si nu gasasc problema, ma poate ajuta cineva? Am schema.
Cumpar unul sau doua difuzoare vechi de la Aparatele de radio pe Lampi daca are cineva vreau sa le folosesc pentru a comunica pe ele cu 2 fire distanta 100-200m cu amplificator mentionez cumpar numai difuzoarele . Sa fie intre 3-5 V si 600-750 OHM si sa fie in stare ff buna .